ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag

8:00 -12:00
13.00 - 17:00

Tidsbokning via telefon

0346 - 880166 / alt 072-2434650

Vi finns tillgängliga i telefon från
08:00-17:00

Lunchstängt
12:00-13:00

Jour övrig tid:

Kliniken har stängt följande helgdagar: Långfredag, Påskafton, Annandag Påsk, 1 Maj, Kristi Himmelsfärd, 6 juni, Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Annandag Jul, Trettondagen

Fredagen den 23 december stänger kliniken 12.00. På grund av sjukdom är det idag långa väntetider i telefon.

Lotus, 6 år Nova scotia duck tolling retriver

Diagnos: Malignt lymform

Lotus kom till oss för att han hade fått stora knutor på halsen. Vid undersökningen fastställdes det att hans lymfknutor var kraftigt förstorade. Vi hittade även flera kraftigt förstorade lymfknutor vid hans bogleder samt vid knälederna. Ett vävnadsprov togs från en lymfknuta på halsen för mikroskopisk undersökning. Förstoringen av lymfknutorna visade sig bero på tumöromvandlade vita blodkroppar- så kallat malignt lymfom.

Lotus sattes in på behandling med cellgifter och inom ett par dagar var lymfknutorna nere i normal storlek. Lotus mådde utmärkt- det märktes inte på honom att han stod på behandling. Efter 4 månader blev dock hans lymfknutor plötsligt större igen- han hade fått ett återfall. Efter visst övervägande beslutades att ge honom en behandling med en annan typ av cellgift.

Lymfknutorna gick snabbt tillbaka även denna gång, men Lotus var inte sitt gamla glada jag. Han tålde helt enkelt inte den nya typen av cellgifter. Målet med behandlingen var att Lotus skulle ha livskvalitet och fungera som en normal hund. Vi försökte att hitta en fungerande behandling åt honom, men när Lotus fortfarande efter 6 veckor inte var glad och välmående beslutades att låta honom somna in.

Fakta om Malignt lymfom

Malignt lymfom är den vanligaste typen av leukemi hos hundar och är en av få tumörformer som behandlas med cellgifter. När man började behandla hundar med cellgifter för 10-20 år sedan var det kontroversiellt. Vad är det etiskt att utsätta en hund för? Hundar som vi behandlar får emellertid inte alls de biverkningar av cellgifter som människor får. Vår ambition är att ägaren inte ska märka på sin hund att den står på behandling och i flertalet fall fungerar det så bra. Med de mediciner vi förfogar över idag botar vi inte hundar med malignt lymfom utan målet är att förlänga livet med god livskvalitet. Flertalet hundar som behandlas får 1 till 1,5 extra levnadsår.