ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag

8:00 -12:00
13.00 - 17:00

Tidsbokning via telefon

0346 - 880166 / alt 072-2434650

Vi finns tillgängliga i telefon från
08:00-17:00

Lunchstängt
12:00-13:00

Jour övrig tid:

Kliniken har stängt följande helgdagar: Långfredag, Påskafton, Annandag Påsk, 1 Maj, Kristi Himmelsfärd, 6 juni, Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Annandag Jul, Trettondagen

Fredagen den 23 december stänger kliniken 12.00. På grund av sjukdom är det idag långa väntetider i telefon.

Cancer/tumörer

Diagnostik

Ytliga tumörer, t ex juvertumörer på tikar, kan man se eller känna med fingrarna. Vid vissa cancerformer kan det emellertid vara svårt att ställa en säker diagnos. Onormala celler kan ibland hittas vid undersökning av blod i mikroskop. Ibland kan dottersvulster påvisas i lungorna med hjälp av röntgen. Andra gånger hittas förändringar i bukorganen med hjälp av ultraljud. Ofta krävs undersökning i mikroskop av den förändrade vävnaden för att fastställa att det verkligen är en tumör.
Från nybildningar under huden kan provmaterial för undersökning i mikroskop ofta tas med spruta och kanyl- celler sugs ut och sprutas på ett objektglas, så kallad cytologi.

Vid vissa tumörformer, t ex hjärntumörer, krävs undersökning med magnetröntgen. Vi samarbetar med djursjukhus i regionen och remitterar aktuella patienter för den typen av undersökning.

Behandling

Ett vanligt behandlingsalternativ för tumörer är att avlägsna dem kirurgiskt. Det gäller till exempel för tumörer i hud, juver och mjälte. Vissa tumörer kan behandlas med cellgifter. Till denna grupp hör en typ av leukemi, malignt lymfom, samt en typ av hudtumör kallad mastocytom.

Tumörer i munhålan kan numer behandlas med bra resultat genom att använda strålning. Vi avlägsnar som regel först tumören kirurgiskt med så god marginal som möjligt. Vi remitterar därför aktuella patienter till Djursjukhuset i Jönköping för strålbehandling- de är ledande i Sverige på denna typ av behandling. 

Från bortopererade tumörer kan vävnadsprov skickas för att att fastställa om de är godartade eller om risk finns för spridning.