ÖPPETTIDER

Måndag - Fredag

8:00 -12:00
13.00 - 17:00

Tidsbokning via telefon

0346 - 880166 / alt 072-2434650

Vi finns tillgängliga i telefon från
08:00-17:00

Lunchstängt
12:00-13:00

Jour övrig tid:

Kliniken har stängt följande helgdagar: Långfredag, Påskafton, Annandag Påsk, 1 Maj, Kristi Himmelsfärd, 6 juni, Midsommarafton, Julafton, Juldagen, Annandag Jul, Trettondagen

Fredagen den 23 december stänger kliniken 12.00. På grund av sjukdom är det idag långa väntetider i telefon.

Bacco, 10 år Schäfer

Bacco är en hund som våra veterinärer behandlat i Falkenberg

Diagnos: Brusten mjälte

Bacco kom in till oss för att han plötsligt blivit trött och vinglig. Vid undersökning av Bacco påvisades fritt blod i bukhålan, samt att ett område på hans mjälte inte såg normalt ut. Beslut fattades att operera honom omedelbart. Det visade sig vid operationen att hans mjälte hade brustit med en kraftig blödning till bukhålan som följd. Mjälten togs bort. Bacco återhämtade sig snabbt och var pigg och glad se sista åren.

Fakta om brusten mjälte

Förändringar i mjälten, som leder till att mjälten spricker, är inte helt ovanligt på hundar. Det förekommer både elakartade tumörer som orsak samt godartade förändringar. Statistiskt så är grundorsaken i cirka 50 % av fallen med brusten mjälte hos hund en elakartad tumör. Dessa tumörer har som regel redan spritt sig i kroppen när mjälten spricker. Att ta bort mjälten botar inte hunden i dessa fall. Hos de övriga 50 % med brusten mjälte är prognosen god. Grundorsaken är i dessa fall t ex ett trauma mot mjälten eller en godartad tumör. Ett vävnadsprov från det brustna området på mjälten kan skickas för undersökning i mikroskop. Det gjordes på Bacco och i hans fall visade det sig vara en godartad tumör i mjälten som orsakat bristningen.